Radovljica historisch centrum
Steden

Historisch Radovljica

Vlak bij het bekende plaatsje Bled vind je Radovljica. Een historisch plaatsje tegen een berghelling met een prachtig uitzicht. Wat is er te doen in Radovljica? Waarom is het bezoeken van het historische centrum de moeite waarde? Onze tips voor je bezoek aan Radovljica.

Historisch en idylisch plaatsje

Het centrum van Radovljica is niet groot. Maar het is wel bijzonder. De straat en plein waaruit het oude centrum voornamelijk bestaat is prachtig. De authentieke oude panden, een statig pand waarin meerdere musea en een muziekorganisatie gevestigd zijn, en uiteraard terrasjes waarop het zomers en zelfs in het najaar goed toeven is. Dat is het historische centrum. Geen winkelketens. Puur lokale winkeltjes met ondermeer design aardewerk en heerlijke chocolade. Je vind het in het kleine centrum.

Uitzicht in Radovljica

Uitzicht vanuit Radovljica

Als je een zijstraat inloopt vanaf het centrum komt je opeens een waanzinnig uitzicht tegemoet. Je kijkt uit over het dal waarin onder meer Bled ligt. En je kijkt richting Nationaal Park Triglav waar de bergtop van de Triglav hoog boven uitsteekt. Geen toeristische terrasjes, maar vanaf openbare bankjes geniet je van dit prachtige uitzicht.

Jeugdig Radovljica

Radovljica is geen ingeslapen plaatsje. Door de middelbare (toerisme) school trekt deze plaats veel jongeren uit de regio aan. Zeker buiten de schoolvakanties is dit goed te merken. Zo is Radovljica geen toeristisch geheel. Je vindt er ook zeer goed betaalbare plekken voor een drankje of een hamburger, zoals bij Lacni Franz.

Chocolade winkel Radovljica

Cokolada

Uitgesproken als “Tsjokolada”. Het Sloveens voor Chocola. Elk jaar in April vind je in Radovljica het Chocolade festival. Een must-taste voor chocolade liefhebbers. Maar ook in de rest van het jaar kan je je smaakpapillen prikkelen. In het dorpje worden de heerlijkste bonbons gemaakt. In de winkel met open ‘chocolade atelier’ vind je waarzinnige bonbons. Ze zijn niet goedkoop, maar echt een smaaksensatie. Wat ons betreft de ‘investering’ waard.

Musea

Wil je meer zien dan alleen de oude panden en het uitzicht? Bezoek dan een muzej. Je vindt verschillende musea in Radovljica. Zit er iets bij wat jij interessant vindt?

Museum van Bijenteelt
Duik in het unieke universum van de grijze bij bij het Museum van Bijenteelt. Ontdek de Sloveense bijenteelt en honing.

Museum van Apotheek en Alchemie
Dit nieuwe museum toont je de mystieke wereld van apothekers en alchemisten.

Elan Alpineski Museum
Bij het Elan Alpineski Museum ontdek je niet alleen de evolutie van het skieën. Je gaat ook zelf interactief aan de slag.

Kropa Ijzersmederij Museum
Stap in de bruisende wereld van ijzersmederij en zie hoe historische modellen speciaal voor jou in beweging komen.

Lectar Werkplaats en Museum, Radovljica
Zoetekauwen opgelet! Hier ruikt het naar heerlijke honingkoek. Een lokale specialiteit die dagelijks met passie wordt gemaakt.

Avsenik Volksmuziek Museum
Waan je in het ritme van Slovenië’s populairste volksmuziek en swing mee op de hits van het Avsenik Ensemble.

Šivec Huis
Een paradijs voor kunstliefhebbers. Niet alleen de exposities, maar ook de architectuur van het Šivec Huis zijn hier de echte sterren.

Magušar’s Huis en Manufaktura
Duik in de rijke traditie van Sloveense keramiek en ontdek zowel oude als nieuwe pottenbakkerijtechnieken.

Aardewerk Radovljica

Het Gemeentemuseum, Radovljica
Ontdek waarom de 18e eeuw dé tijd was waarin het Sloveense theater en nationalisme tot bloei kwamen.

Mošnje Etnologisch Museum
Een nostalgische reis door Mošnje, waar oude voorwerpen het levendige verhaal van het dorp vertellen.

Vigenjc Spijkersmederij
Laat je betoveren door de enige nog bestaande smederij voor handgesmede spijkers in Slovenië.

Museum van Gijzelaars
Een somber stukje geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog wordt hier bewaard in de voormalige cellen van Gestapo-gevangenen.

Het Koster Museumhuis
In dit tweehonderd jaar oude huis vind je een intacte zwarte keuken en leer je over de beroemde dorpelingen van Kamna Gorica.

Brezje Kerststalmuseum
Beleef de magie van kerststallen uit de hele wereld, met meer dan 500 unieke exemplaren.

Fovšaritnica Museumhuis in Kropa
Een goed bewaard gebleven ijzerwerkershuis in Kropa, alleen te bezoeken op afspraak.

Parkeren in Radovljica

Er is aardig wat openbare, gratis, parkeergelegenheid in Radovljica. Schuin tegenover het busstation vind je twee parkeerterreinen waar je met parkeerschrijf 3 uur gratis kunt parkeren. Vanaf het parkeerterrein loop je een prachtig parkje in wat je richting het centrum voert. Op een paar minuten lopen zitten ook grote supermarkten met volop parkeerplek. Dus echt ver lopen hoef je hier niet voor een parkeerplek.

Bezoek Radovljica

Je hebt geen dag nodig voor je bezoek aan dit plaatsje. Combineer het met een bezoek aan Bled. Doordat het plaatsje vlakbij snelweg A2 ligt, kun je het ook eenvoudig aandoen als tussenstop richting Ljubljana, of juist de andere kant op richting Triglav National Park. En je kunt trouwens gewoon “Ra-doof-Lits-ja” zeggen. De J in de meeste plaatsnamen hoef je niet uit te spreken.