Perničnik waterval Mojstrana
Natuur Slovenië

Peričnik Waterval

De Pericnik waterval is een bijzondere waterval. Vanaf de weg zou je het niet zeggen. Maar zodra je de klim omhoog naar de waterval hebt gelopen zie je wat deze waterval zo uniek maakt. In dit artikel alles over deze prachtige waterval in het Triglav National Park.

Loop achter de waterval

De Peričnik waterval lijkt op het eerste oog gewoon een hoge waterval. Maar achter deze waterval kan je langslopen! Houd daarbij wel met twee zaken rekening: Ja je wordt (een beetje) nat. En zorg voor goede bergschoenen. Er loopt een zanderig pad achter de waterval wat schuin is en niet makkelijke begaanbaar. Geen goed plan voor jonge kinderen dus!

Wandelroutes omhoog

Vanaf de parkeerplaats gaan er twee routes omhoog naar de waterval. De linker route is iets beter begaanbaar dan de andere. Kijk uit, het pad omhoog ligt vol wortels en stenen. Voor iemand die niet goed ter been is, of mensen met een slechte conditie is de klim omhoog af te raden.

Als je een beetje avontuur bent, kan je achter de waterval langs een rondje maken en via de andere route de weg terug vervolgen.

Pad omhoog naar de Slap Pericnik

De tweede waterval

Na de indrukwekkende eerste waterval kan je het pad omhoog vervolgen voor een grote verrassing. Boven de eerste waterval vind je nog een mooie waterval, waar je ook achterlangs kunt lopen. De klim omhoog is de moeite waard!

Tweede waterval van Perničnik

Zo kom je bij de Peričnik Waterval

De waterval ligt in het Triglav Nationaal Park in het noorden van Slovenië, in de buurt van Mojstrana.

Met de Auto

  • Volg op de weg tussen Kranjska Gora en Jessenice de borden naar Mojstrana.
  • Rijd door het dorp, links langs de ‘Mercator’ supermarkt en volg de lokale weg naar het Vrata-dal.
  • Op de weg kom je langs meerdere parkeerplaatsen, ook wordt aangegeven of er naar verwachting nog plek is vlakbij de waterval.
  • De parkeerplaats direct bij de waterval raden we aan, omdat je ook nog een klim omhoog moet maken richting de waterval.

Parkeren

Het parkeren bij de waterval is niet gratis. Je dient een parkeerkaartje te kopen bij het restaurantje/huisje wat naast de parkeerplaats staat. Je betaalt voor het parkeren €5,- voor 2 uur. Toegang tot de waterval is gratis. Er worden slagbomen op de weg geïnstalleerd waar je mogelijk je parkeerkosten moet gaan betalen.

Vanaf eerdere (gratis) parkeerplaatsen is het een flink stuk wandelen langs de weg voordat je bij de waterval aankomt, en daar nog onhoog moet. Niet aanbevolen dus.

Tip. Nog ff doorrijden

Ook na de waterval is de weg de moeite waard om door te rijden langs de rivier. Maar wel doodlopend.

Hier vind je de waterval op Google Maps