Hond in Slovenië
Reisgids

Met je hond naar Slovenië

Is Slovenië geschikt om met je hond op vakantie te gaan? Zijn Slovenen vriendelijk voor honden? Wat moet je wel en niet doen met je hond in Slovenië? Alles wat je wilt weten voor jouw reis met je hond door Slovenië vind je in dit artikel.

Slovenië is een hond-vriendelijk land. De meeste Slovenen zijn gek op honden. Veel Slovenen hebben zelf een hond waarmee ze graag wandelen en hiken in de Sloveense natuur. Op veel plekken in riviertjes en meertjes kan je hond lekker zwemmen en ben je welkom met je hond.

Waar zijn honden welkom in Slovenië?

Op de meeste plekken in Slovenië ben je welkom met je hond.

Honden in een restaurant?

Onze eigen ervaring is dat op het terras onze labarador altijd welkom is en bijna overal zonder vragen een bakje water voor de hond gebracht wordt. Maar ook in de meeste restaurants zijn we welkom met onze hond. Als je hond onrustig is, veel blaft of agressief oogt zal je viervoeter wat minder snel welkom zijn. Maar over het algemeen zijn rustige, goed opgevoede honden erg welkom. Vaak zelfs krijgen ze een aai en wat lekkers van de bediening.

Labrador Puck met knuffel in Ljubljana

Met je hond een winkel in?

In bouwmarkten zie je bij de ingang dat je hond welkom is, mits aangelijnd. Ook in de meeste dierenwinkels in Slovenië mag je huisdier mee naar binnen, net als in Nederland. In de supermarkt is je hond meestal niet welkom uit hygiëne oogpunt. Mocht er geen bordje met een pictogram staan. Dan is het handig te weten hoe de Sloveense termen zijn.

Sloveense vlag

Hond in het Sloveens

Het Sloveense woord voor hond is ‘pse’. En ‘psi’ is het meervoud ‘honden’.
Psi dobrodošli = ‘Honden welkom’
Psi na povodcu = ‘Honden (mits) aangelijnd’
Psi niso dovoljeni = ‘Honden niet toegestaan’.

Honden aangelijnd?

In Slovenië zie je honden niet vaak los rondlopen. Hoe goed een hond ook luistert, op de meeste plekken houden Slovenen hun hond aangelijnd. Enkel op plekken waar duidelijk is aangegeven dat honden los mogen lopen, en natuurlijk op eigen erf zal je honden zien loslopen. Een sleeplijn is een handige manier om je hond de nodige vrijheid te geven waarbij je hond óók aangelijnd is.

GPS voor je hond?

Wij hebben onze hond een GPS-tracker om gedaan. Zo weten we altijd waar ze is. Het groene kastje op de foto is zo’n tracker. Zo weten we ook als ze los loopt zeker dat we haar terugvinden.