Bezienswaardigheden

Krizna Jama grot

Stel je voor: een prachtig grottenstelsel met ondergrondse meren. Een avontuurlijke grot waar je door te wandelen en deels met een rubberboot de grot verkent. Naast Postojna en Skocjan is de Krizna Jama één van de populairste grotten in Slovenië.

Ondergrondse meren

De Krizna Jama staan vooral bekend om de ondergrondse meren die je in dit grottenstelsel aantreft. Het is een zeer indrukwekkende ervaring om over deze meren te varen tijdens een tour door dr grotten.

De korte tour

Vanwege de grote populariteit van de grotten worden korte tours georganiseerd van maximaal 60 personen. Deze tour kan je ter plekke boeken.

Bij deze tour wandel je door de grotten en maak je een boottocht van ongeveer 15 minuten op het eerste meer.

Lange tour

Tijdens de lange tour ga je met maximaal 4 personen en een gids door de grotten. Tijdens deze tour die 3,5 tot 4 uur duurt maak je meerdere tochten met een bootje en ga je dieper de grotten in.

Vanwege natuurbescherming kunnen slechts 1000 mensen per jaar deze tour maken. Om deze lange bezichtiging te kunnen maken door deze grotten moet je vantevoren een tour met een gids boeken. Door de populariteit van deze tour kan de wachtlijst voor de lange tour door de grotten oplopen tot zelfs een jaar.

Tips voor je grotbezoek

Het is het hele jaar door ongeveer 8 graden Celsius in de grot. Dus neem een ​​lange broek, een jas met lange mouwen en warme sokken mee.

Bij deelname aan een tour wordt indien nodig gezorgd voor rubberen laarzen en een zaklamp. Vandaar dus de warme sokken, voor in de laarzen!

Het is raadzaam om minimaal 15 minuten vóór aanvang van je rondleiding door de grot aanwezig te zijn.

Krizna grotten in het nieuws

In januari 2024 kwamen de grotten in het nieuws. Door snel stijgend water waren een gids met 3 touristen vast komen te zitten in de grotten. Ze moesten wachten tot het water zakte om gered te kunnen worden. Zie https://nos.nl/l/2504081

Waar ligt de Krizna Jama?

De Krizna Jama betekent letterlijk Kruis Grot en wordt daarom ook aangeduid als Cross Cave.

De grotten vind je recht onder de hoofdstad Ljubljana, ten oosten van de plaats Postojna.

Hier vind je de Krizna Jama:

Bloška Polica 7, 1384 Grahovo, Slovenia

Bezoek ook de officiële website voor meer informatie: https://krizna-jama.si/en/