Zupanova grot
Natuur Slovenië

Grot: Županova Jama

Deze grot is misschien niet zo bekend als de Postojna-grot of de Škocjan-grotten, maar geloof me, het is absoluut de moeite waard om te bezoeken!

Waar vind je deze grot?

Vlak onder Ljubljana bij het plaatsje Grosuplje vind je deze Županova (jama) grot. Jama is het Soveense woord voor Grot. De grot wordt de mooiste grot genoemd van de regio Dolenjska. De Županova grot is gemakkelijk te vinden, want de ingang ligt vlakbij de weg Grosuplje-Turjak.

Wat kun je verwachten?

De grot is 330 meter lang en gaat tot een diepte van 122 meter. Om de schoonheid van deze grot te verkennen, zal je 478 trappen moeten afdalen en een pad van 600 meter moeten volgen. Maar geloof me, het is elke stap waard! De grot heeft zes kamers en bevat alle wonderen die je van een karstgrot kunt verwachten: afgronden, tunnels, allerlei soorten druipstenen, ondiepe kalkhoudende sinterpoelen en in de winter zelfs ijsdruipstenen.

Rondleidingen door de grot

Bij deze grot vind je nog geen massatoerisme. De rondleidingen zijn dan ook beperkt. Elk weekend en op feestdagen zijn er om 15u rondleiding met een gids. Daarnaast worden het hele jaar door rondleidingen gegeven voor groepen van meer dan vijf personen. Deze rondleidingen zijn beschikbaar in zowel het Sloveens als het Engels, maar vergeet niet om vooraf een afspraak te maken. Check de website van deze grot op zupanovajama.si

Turjak Castle

In de buurt van deze grot vind je ook het Turjak kasteel. Een nederzetting uit de 13e eeuw. Een indrukwekkend kasteel waarvan een bezoek goed te combineren is met een rondleiding door de Županova grot.

Als je op zoek bent naar een unieke grot ervaring in Slovenië, dan is Županova Jama zeker een bezoekje waard. Het is minder toeristisch dan sommige van de andere grotten, wat betekent dat je in alle rust kunt genieten van de ondergrondse wonderen. Veel plezier en veilige reizen!