In de grotten van Postojna
Natuur Slovenië

Postojna grotten

Ook onder de grond heeft Slovenië prachtige natuur te bieden. De Postojna Grotten zijn een grottenstelsel van ongekende omvang. Bereid je voor op een onvergetelijk avontuur terwijl je de mysterieuze gangen, druipsteenformaties en verborgen kamers van deze adembenemende grotten verkent.

Rondleiding door de grotten

Stap in de magische ondergrondse wereld van de Postojna-grotten. Elke uur begint een nieuwe ontdekkingstocht. Een reis van 90 minuten waarbij je door een deskundige gids wordt meegenomen langs de meest intrigerende plekken van de grotten.

Stalactieten in de route door de Grotten van Postojna

Ontdek de grootste grotten van de wereld

Je begint je reis in een trein die je door de eerste 3 kilometer van de grotten voert. Vervolgens wandel je nog anderhalve kilometer langs opmerkelijke stalagmieten, stalactieten en unieke rotsformaties

Het Postojna-grottensysteem strekt zich uit over 24 kilometer en is een van de grootste ter wereld. Een deel van deze omvangrijke ruimte is toegankelijk voor bezoekers. Tijdens de rondleiding zul je enkele opmerkelijke druipsteenformaties tegenkomen. De Briljant: een vijf meter hoge stalagmiet die symbool staat voor de grotten. De Wolkenkrabber: een zestien meter hoge stalagmiet die eeuwen oud is.

Zie jij de witte babydraak?

In de vitrine aan het einde van de rondleiding vind je de grot-olm, ook wel bekend als de ‘babydraak’. Het is een zeldzame salamandersoort die uitsluitend in het donker leeft. Dit witte dier leeft in de grotten van Postojna.

Extra tentoonstellingen

In het Grottenpark Postojna kun je ook kaartjes kopen voor andere tentoonstellingen. Een permanente tentoonstelling over grotdieren en ook een over vlinders. Je kunt hiervoor een goedkoop combinatieticket kopen. Achteraf gezien vonden we dit geldverspilling. Maar het kan een goede opvuller zijn als je moet wachten tot de tijd van de geboekte rondleiding.

Om het bijzondere beestje ‘de grot olm’ te zien, hoef je geen extra kaartje te kopen. Er is een soort terrarium aan het einde van de rondleiding door de grotten waar je dit beestje kunt zien.

Handige tips

  • Houd er rekening mee dat de temperatuur in de grotten koel is, tussen de 8 en 10 graden. Neem dus een vest of trui mee. Ook worden wandelschoenen aanbevolen.
  • Zorg ervoor dat je 15 minuten de start van de door je geboekte tour aanwezig bent om in te checken.
  • Kinderen onder de 14 jaar mogen enkel naar binnen onder begeleiding van een volwassene.
  • Je kunt (betaald) parkeren op het terrein bij de grotten. Wandelen vanaf de stad Postojna kan ook. Reken op 30 minuten.
  • Er zijn tours met gidsen in het Engels, Duits, Italiaans en Sloveens. In nog 13 anderen talen is een audio-guide beschikbaar.

Openingstijden

De grotten van Postojna zijn elke dag geopend. Zelfs op zondag.

  • Mei tot september: Rondleidingen elk uur vanaf 9 uur en de laatste om 17 uur (extra om 18 uur in juli en augustus).
  • April en oktober: Rondleidingen om 10, 11, 12, 13, 15 en 16 uur.
  • November tot maart: slechts drie rondleidingen per dag. Om 10 uur, 12 uur en 15 uur.

Tickets en prijzen

De grotten zijn het hele jaar door geopend, met variërende openingstijden afhankelijk van het seizoen. Kaartjes kunnen ter plekke worden gekocht bij het Postojna Cave Park. Om drukte en wachten te voorkomen, is het verstandig om je kaartjes van tevoren online te reserveren.

Volwassenen€ 29,90
Studenten 16-25 jaar€ 23,90
Kinderen 6-15 jaar€ 17,90
Kinderen tot 5 jaar€ 1,00
De grotten en het park van Postojna zijn toegankelijk met een rolstoel en met een kinderwagen.

Ontdek de magie van de grottenwereld

De grotten van Postojna bieden een opwindende reis door de tijd, waar je de geheimen van de aarde ontdekt en getuige bent van de pracht van de natuur.