Watermolen in TMS museum
Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Slovenië

Wat is er te doen in Slovenië? Natuurlijk is Slovenië het land met ongekende natuur. Het Triglav Nationaal Park en de meren van Slovenië kunnen niet ontbreken in jouw vakantie. Maar wat is er buiten de natuur te doen in Slovenië? Welke bezienswaardigheden zijn een bezoek waard, ook als de zon niet schijnt. Onderstaande bezienswaardigheden geven een extra verdieping in jouw bezoek aan Slovenië, óók als het regent.

Techniek museum TMS

Een grote verrassing in Slovenië is het indrukwekkende techniekmuseum TMS. Gelegen bij het dorpje ‘Verd’ onder de hoofdstad Ljubljana verwacht je geen museum van deze omvang. Laat je verrassen door een enorme collectie auto’s, motoren en landbouwvoertuigen. Maar dat is pas het begin. Ontdek de watergemalen, de houtverwerking en zelfs de wilde dieren uit de Sloveense natuur.

Auto's in TMS museum

Het museum is leuk voor jong en oud. Een grote ontdekkingsreis waar we eigenlijk niet te veel over willen verklappen. Bij mooi weer geniet je van de prachtige tuin en waterstroom door het museumterrein. En bij slecht weer struin de door dit behoorlijk grote complex. Een aanrader!

Grotten van Postojna

Het grottenstelsel gelegen bij de stad Postojna is zo indrukwekkend dat het vele mensen diep tot in de bergen lokt. Door de enorme omvang van de vele gigantische ‘kamers’ die het grottenstelsel rijk is zou ik het zelfs aanraden voor mensen met claustrofobie. Er worden zelfs concerten georganiseerd in deze grotten, zo groot zijn ze.

Behalve de grote is natuurlijk het grottenstelsel een indrukwekkende kathedraal aan stalactieten en stalagmieten. De meters hoge druipstenen vormen een surrealistisch landschap ver onder de grond. De tour door de grotten begint met een ritje in een open trein om tot de mooiste plekken van het grottenstelsel te komen. Vanaf hier maak je een wandeling door de vele kamers van de grotten waarbij een gids je vertelt over de historie en bijzondere wijze van ontstaan van de grotten. Je wandeling eindigt met wederom een treinritje terug naar de buitenlucht. » Lees hier praktische tips voor je bezoek aan De grotten van Postojna

Naast Postojna heeft Slovenië nog veel meer prachtige grotten. » Check de mooiste grotten van Slovenië

Militair Museum in Pivka

Een andere fascinerende plek in Slovenië is het Militair Museum in Pivka. Dit museum biedt een intrigerende reis door de korte geschiedenis van Slovenië. Bewonder de collectie van historische tanks, gepantserde voertuigen en wapens die je een inkijkje geven hoe het kleine land zich staande hield. Ontdek hoe Slovenië dankzij de 3-daagse oorlog wist te ontkomen aan de Joegoslavië-oorlog.

Fighter plane in Pivka museum

Stap terug in de tijd hoe Slovenië zich losrukte uit de Sovjettijd en ontwikkelde tot modern en intelligent land. Luister naar verhalen die de moed en offers van degenen die hun land dienden, tot leven brengen. Bekijk ook buiten het complex de gigantische stoomtrein en andere indrukwekkende voertuigen die gewoonweg te groot waren voor een plek in het museum.

Of het nu stralend weer is of een regenachtige dag, het Militair Museum in Pivka biedt je een leerzaam en meeslepend avontuur dat je niet snel zult vergeten. Het museum is zowel voor kinderen als volwassenen een interessant uitstapje.

Bezoek een kasteel

Slovenië heeft een reeks prachtige kastelen. Sommige zijn zelfs uit de 13e-eeuw. Waan je in de tijd van de ridders en ontdek de bijzonder verhalen die de ronde doen over deze oude bouwwerken. We maakten een overzicht van kastelen die het bezoeken waard zijn.

» Bekijk de kastelen in Slovenië