De Tolmin Kloof
Natuur Slovenië

De Tolmin Kloof

In het zuiden van het Triglav National Park vind je de plaats Tolmin. En de kloof vlakbij deze plaats is de reden dat velen hier heen komen. De Tolminkloof is één van de populairste natuurwonderen van Slovenië. Ons advies is dan ook om deze kloof zeker te gaan bezoeken. Waarom? Dat lees je in dit blog.

Bruggetje in de Tolminkloof

Sprookjesland in de Tolminkloof

Tussen de rotswanden van de Tolminkloof waan je je in een andere wereld. Of er ook kabouters, hobbits of smurfen rondlopen, weten we niet met zekerheid te zeggen. Maar wat is het mooi in de Tolminkloof.

Idyllische bruggetjes over kristalhelder water, prachtige natuur en imposante rotsformaties. Dat is een korte samenvatting van je ervaring in de Tolminkloof.

HET WOW EFFECT

Smaragd-blauw water

Het heldere bergwater wat door de kloof stroomt kleurt smaragdblauw. Hoe dit water door stroomt langs de rotsen van de kloof geeft onwerkelijk maar prachtig schouwspel. De schittering van de zon maakt de magie compleet. Dit valt op een foto niet te vangen. De Tolminkloof wil je zelf ervaren!

Blauw water in de Tolminkloof

Wandel door de diepste kloof

Een wandeling door de Tolminkloof is erg afwisselend. Trapjes, bruggetjes, zelfs korte tunnels. Je loopt niet langs één route, maar er zin verschillende paden. Bij de ingang kan je een plattegrond krijgen zodat je zelf een route kan uitzoeken voor je bezoek.

De Tolminkloof is niet erg groot. Er is een goed aangelegd pad, maar als je niet goed ter been bent is een bezoek aan de kloof niet aan te raden. De paden zijn niet geschikt voor rolstoel, rollator of wandelwagens. Honden zijn wél (gratis) welkom in de kloof.

Bears head

In de kloof is een bijzondere rotsformatie te zien. Geklemd tussen twee rotswanden hangt op een paar meter hoogte de Bears Head. Dit blok is vast komen te zitten tijdens een val omlaag. Het blok dankt zijn naam aan zijn vorm: de vorm van een berenkop.

Bears Head

Tickets Tolminkloof

De toegangsprijs voor de Tolminkloof verschilt gedurende het jaar.
Tickets kan je ter plaatse kopen, maar ook online bestellen via de website van Olaii

Ticket prijzen (2023)Mrt, Apr
Okt, Nov
Mei, Jun
Sept
Jul, Aug
Volwassenen (16+)€ 6,00€ 8,00€ 10,00
Kind (6 – 15 jr)€ 3,00€ 4,00€ 5,00
Kind (0 – 5 jaar)€ 1,00€ 1,00€ 1,00
Student / Senior / Groep€ 5,00€ 6,00€ 8,00
In Juli en Augustus betaal je ná 16:00u het voorjaarstarief. Honden hebben gratis toegang.

Je route door de kloof is een one-way ticket. Je verlaat de kloof via trappen die helemaal naar bovenaan de kloof lopen. Hier loop je via de openbare weg terug naar de parkeerplaats.

Beste tijd en periode?

Het beste kan je ’s morgens rond 10 uur naar de kloof gaan. Dan is het nog rustig. De kloof is vanaf 9.00u open. In het hoogseizoen zelfs om 8.00u.

In de zomermaanden en september is de natuur in de kloof op z’n mooist. Maar ook in de andere maanden is de Tolminkloof het bezoeker zeker waard!

De Duivelsbrug

Op de terugweg loop je over een stalen brug genaamd “Devil’s Bridge”. Deze brug loopt op 60 meter hoogte over de Tolminkloof heen. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht over de Tolminkloof.

Tolminkloof vanaf de brug

Gratis parkeren op P2

Op P1, kan je betaald parkeren vlakbij de ingang. Op parkeerplaats P2, noordelijk van het dorpje Tolmin, kan gratis geparkeerd worden. Een shuttlebus rijdt hier dagelijks van 10 tot 16 heen en weer om je naar de ingang van de Tolminkloof te brengen. Wandelen kan ook, dan is het 10 minuten lopen naar de ingang. Je hond mag niet mee dus bus in, dus dan is het even lopen vanaf P2.

In Google maps vind je hier Parkeerplaats P1 en Parkeerplaats P2

Enthousiast? Bezoek dan ook eens een andere kloof in Slovenië