Mountain Triglav
Reisgids

Is Slovenië duur? 

Slovenië is een prachtig land dat vaak over het hoofd wordt gezien als vakantiebestemming. Een vraag die ik vaak hoor is: “Is Slovenië duur?” Het antwoord vind je hier! Ontdek waarom Slovenië een perfecte bestemming is als je een leuke betaalbare vakantie zoekt. 

Betaalbare accommodaties 

Slovenië heeft accommodaties in vele soorten en prijsklassen. Zoek je een luxe hotel? Of zelfs een eigen vakantiehuis met zwembad? Het is er! Maar er zijn ook budgetvriendelijke hostels. Ook verhuren veel Slovenen een deel van hun huis als appartement. Het Sloveense woord ‘Appartma’ zie je dan ook geregeld als je door dorpjes rijdt.

Zelfs in de populaire toeristische gebieden zijn er tal van betaalbare opties te vinden. Verwacht wel een eenvoudige inrichting met kleuren die je doet terugdenken aan 20 jaar geleden. Boutique chique vind je nog niet veel in Slovenië.

Voordelig uit eten en op het terras 

Het eten in de supermarkt is qua aanbod en qua prijs vergelijkbaar met Nederland. Maar als je een café of restaurant binnenstapt is dat heel anders!

Gelukkig maar. Eten en drank zijn veel goedkoper dan in Nederland. Natuurlijk worden vlakbij toeristische plekken hogere prijzen gevraagd dan in de restaurants waar de Slovenen zelf ook graag eten. 

Voordelig borrelen: Bier en wijn 

Slovenië staat bekend om zijn eigen Sloveense wijnen. In een lokaal restaurant reken je die af per 0,1 liter. En zo’n glaasje bestel je al vanaf €1,20. Dan heb je een heerlijk wijntje, voor de prijs waar je in Nederland nog geen glaasje water voor krijgt. 

Bier in Slovenië gaat per halve liter. Vooral Läsko en Union zijn de bekende Sloveense biermerken. Daarvoor hoef je geen terrasje over te slaan. Voor een fles of glas van 0,5 liter betaal je gemiddeld €2,50. Voor zo’n prijs smaakt je biertje in de horeca natuurlijk extra lekker!

Goedkope koffie op het terras!

Voor minder dan 2 euro bestel je een goed kopje koffie of cappuccino op het terras. En daar krijg je vaak standaard een glas water bij. Helemaal niet duur als je het vergelijkt met de prijzen in Nederland!

Goedkope en handige vervoersmogelijkheden 

Het reizen binnen Slovenië is gemakkelijk en betaalbaar. Het land is compact, waardoor je niet veel tijd en geld kwijt bent aan reizen. Het openbaar vervoer, zoals treinen en bussen, is efficiënt en biedt een uitstekende manier om het land te verkennen met een beperkt budget. Bovendien is het huren van een auto zeker in het laagseizoen erg voordelig. In de Hoofdstad Ljubljana reis je voordelig en makkelijk met het openbaar vervoer met de Urbana-kaart. De Sloveense OV-chipkaart, voor meerdere personen.

Gratis en betaalbare activiteiten 

In Slovenië hoef je niet veel geld uit te geven om plezier te hebben. Het land is rijk aan natuurlijke schoonheid, met adembenemende bergen, betoverende meren, en schilderachtige dorpjes. Er zijn tal van wandel- en fietspaden. Die kan je gratis verkennen. Ook vele populaire attracties kan je gratis bezoeken.